سه شنبه 9 رمضان 1445 - 19 مارس 2024
فارسی

مستحب بودن روزه‌ی هشت روز اول ذی الحجه برای حاجیان و غیر حاجیان

سوال

حکم روزه گرفتن هشت روز اول ذی الحج برای حجاج چیست؟ چون می‌دانم که روزه‌ی روز عرفه [برای حجاج] مکروه است.

متن پاسخ

الحمدلله.

روزه‌ی هشت روز اول ذی الحجه برای حجاج و دیگران مستحب است زیرا رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: هیچ ایامی نیست که اعمال نیک در آن برای الله محبوب‌تر از این روزهای دهگانه باشد گفتند: و نه حتی جهاد در راه الله؟ رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمود: و نه حتی جهاد در راه الله، مگر مردی که با جان و مالش [به جهاد] بیرون رود و هیچ‌یک را پس نیاورد به روایت بخاری (۹۶۹) و ترمذی (۷۵۷). این حدیث را ابن عباس ـ رضی الله عنهما ـ روایت نموده و این لفظِ ترمذی است.

در موسوعة الفقهیة (۹۱/ ۲۸) آمده است: فقها بر استحباب روزه‌ی هشت روز نخست ذی الحجه قبل از روز عرفه متفق هستند... و مالکیان و شافعیان تصریح نموده‌اند که روزه‌ی این ایام برای حجاج نیز مستحب است.

در نهایة المحتاج (۳/ ۲۰۷) آمده است: «روزه‌ی هشت روز پیش از عرفه مستحب است، چنان در الروضة به آن تصریح شده و حاجی و دیگران در این مورد یکسان هستند. اما برای کسی که در حال حج است روزه‌ی عرفه سنت نیست بلکه بنابر اقتدا به پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ روزه نبودن آن برایش مستحب است حتی اگر قوی باشد تا برای دعا توان داشته باشد».