جمعه 10 شوال 1445 - 19 آوریل 2024
فارسی

عمل زیبایی برای لاغر کردن نشیمن‌گاه

سوال

عمل جراحی برای لاغر کردن بالای ران و نشیمن‌گاه و سینه آیا حرام است یا اگر ضروری باشد حلال خواهد بود؟

متن پاسخ

الحمدلله.

برخی از عمل‌های زیباسازی مباح و جایز است و برخی حرام است و این بر حسب دلیل این عمل است. هر گاه انگیزهٔ عمل جراحی صرفا زیبا شدن بیشتر باشد اهل علم این نوع عمل جراحی را از جملهٔ تغییر خلقت الهی و بازیچه شدن آن به دست مردم و هوای نفس آنان می‌دانند و جایزش نمی‌دانند، چنان‌که شیخ محمد المختار شنقیطی در کتاب «أحکام الجراحة» بیان کرده است. به دلایل زیر:

اولا: الله تعالی به نقل از ابلیس لعنه الله می‌فرماید:

 وَلآمُرَنَّهُمْ فَلَيُغَيِّرُنَّ خَلْقَ اللّهِ            [نساء: ۱۱۹]

(و وادارشان می‌کنم تا آفریدهٔ الله را دگرگون سازند).

ثانیا: به دلیل حدیث عبدالله بن مسعود ـ رضی الله عنه ـ که از رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ شنید که زنانی که ابروی خود را باریک می‌کنند و آنانی که برای زیبایی دندانشان را باریک می‌کنند و خلقت الله را تغییر می‌دهند لعن فرمود. به روایت بخاری (۴۵۰۷).

ثالثا: این نوع جراحی تنها با ارتکاب برخی ممنوعات دیگر ممکن است، از جمله: تخدیر که در اصل حرام است مگر آن‌که نیاز به درمان باشد. و همچنین کشف و لمس عورت که همه حرام است مگر آن‌که سببی پذیرفته از نظر شرعی باشد.

اما اگر هدف از این عمل جراحی از بین بردن یک عیب باشد، مانند این‌که باسن‌ها زیاده از حد بزرگ باشد ـ و همین‌طور سینه ـ و هدفش برگرداندن آن به حالت طبیعی باشد. در این صورت انجام این عمل اشکالی ندارد.

امام نووی ـ رحمه الله ـ در شرح صحیح مسلم به هنگام شرح حدیث عبدالله بن مسعود ـ رضی الله عنه ـ دربارهٔ نفرین فرستادن پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ بر زنانی که خالکوبی می‌کنند و خالکوبی می‌شوند، می‌گوید: «این که می‌فرماید: «آنان‌که برای زیبایی دندان‌های خود را می‌تراشند» معنایش این است که این را برای طلب زیبایی انجام می‌دهند و در آن اشاره‌ای است به این که حرام آن است که برای زیبا شدن انجام گیرد، اما اگر به قصد درمان یا از بین بردن عیب در دندان‌ها و مانند آن باشد اشکالی ندارد».

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «از بین بردن عیب‌ها جایز است، برای همین پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ به کسی که بینی‌اش در یکی از جنگ‌ها قطع شده بود اجازه داد تا بینی‌ای از طلا برای خود قرار دهد، پس مسئله وسیع‌تر از این است و جا دارد، مانند آن‌که بینی‌اش دچار انحراف باشد و آن را برطرف کند یا مثلا لکه‌ای سیاه را از بین ببرد که این اشکالی ندارد، اما اگر برای چیزی جز از بین بردن عیب باشد، مثلا خالکوبی یا باریک کردن ابرو، این ممنوع است» (مجموع الفتاوی: ۱۱/ ۹۳).