جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

دربارهٔ کانال‌های سحر و جادو و پیش‌گویی

سوال

این روزها کانال‌هایی زیاد شده‌اند که مدعی‌اند مردم را از طریق دانستن نام مادر و اطلاعاتی دربارهٔ شخص مبتلا، از سحر درمان می‌کنند و همینطور مدعی‌اند که آینده را از خلال علم نجوم و طالع بینی می‌دانند. حکم دیدن این شبکه‌ها چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

«الحمدلله و درود و سلام بر رسول الله و بر آل و اصحاب او و کسانی که به راهنمایی او اقتدا کنند، اما بعد…

آنچه این شبکه‌ها از علم جادو و سحر و کهانت (پیش‌گویی) پخش می‌کند از بزرگترین منکرات و عظیم‌ترین فسادها و عامل گمراه‌سازی مردم است.

این علوم بر اساس دروغ و دَجَل و ادعای علم غیبی استوار است که مدعی‌اند با نگاه به ستارگان و طالع بینی به آن دست می‌یابند، یا از جمله چیزهایی است که از شیاطین جن که دوستان آنهایند می‌گیرند و شاید هم اطلاعی از این علوم شیطانی ندارند و صرفا از روی دروغ و برای کسب درآمد چنین ادعایی می‌کنند… این علوم تنها جاهلان و احمق‌ها و کسانی که دینداری ضعیفی دارند را فریب می‌دهد حال آنکه الله متعال جادو و جادوگران و کاهنان را نکوهش نموده می‌فرماید:

 وَلَا يُفْلِحُ السَّاحِرُ حَيْثُ أَتَى   [سورهٔ طه: ۶۹]

(و ساحر هر جا برود رستگار نمی‌شود)،

و می‌فرماید:

 فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُمَا مَا يُفَرِّقُونَ بِهِ بَيْنَ الْمَرْءِ وَزَوْجِهِ وَمَا هُم بِضَآرِّينَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلاَّ بِإِذْنِ اللّهِ وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلاَ يَنفَعُهُمْ وَلَقَدْ عَلِمُواْ لَمَنِ اشْتَرَاهُ مَا لَهُ فِي الآخِرَةِ مِنْ خَلاَقٍ  [سورهٔ بقره: ۱۰۲]

(پس از آن دو [ملائکه] چیزهایی می‌آموختند که به وسیلهٔ آن میان مرد و همسرش جدایی بیفکنند هرچند بدون فرمان الله نمی‌توانستند به وسیلهٔ آن به احدی زیان برسانند و [خلاصه] چیزی می‌آموختند که برایشان زیان داشت و سودی بدیشان نمی‌رسانید و قطعا دریافته بودند که هرکس خریدار این [متاع] باشد در آخرت بهره‌ای ندارد)،

و دربارهٔ جادوگران فرعون می‌فرماید:

 قَالَ مُوسَى مَا جِئْتُم بِهِ السِّحْرُ إِنَّ اللّهَ سَيُبْطِلُهُ إِنَّ اللّهَ لاَ يُصْلِحُ عَمَلَ الْمُفْسِدِينَ  [سورهٔ یونس: ۸۱]

(موسی گفت: آنچه شما به میان آوردید سحر است، به زودی الله آن را باطل خواهد کرد، آری الله کار مفسدان را تایید نمی‌کند).

و در صحیح مسلم آمده که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «هرکس نزد کاهنی رود و از او دربارهٔ چیزی بپرسد، نماز چهل روزش پذیرفته نمی‌شود» و در سنن آمده است: «هرکس نزد کاهن یا پیشگویی برود و از او دربارهٔ چیزی بپرسد و راستگویش بشمارد به آنچه بر محمد نازل شده کفر ورزیده است». تفاوتی ندارد که پرسنده حضوری به نزد آنان برود یا با آنان تماس بگیرد و حکم هر دو یکی است. بر این اساس باید از دیدن چنین برنامه‌هایی برحذر بود زیرا مجرد تماشا کردنش حرام است اما تماس با این برنامه‌ها و پرسیدن از آنها شامل همان تهدیدی می‌شود که در حدیث آمده است. بر اولیای امور ـ واجب است که خانواده‌های خود را از تماشای این برنامه‌ها یا تماس گرفتن با این جادوگران باز بدارند، زیرا رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «همهٔ شما مسئول [رعیت خود] هستید و همهٔ شما دربارهٔ رعیت خود پرسیده خواهید شد» و می‌فرماید: «هریک از شما که منکری دید باید آن را با دستانش تغییر دهد پس اگر نتوانست با زبانش…». بر مسلمانان واجب است که یکدیگر را نصیحت کنند و هشیار باشند و همدیگر را از ارتباط با این شبکه‌ها که همهٔ تلاششان کسب درآمد ولو از راه حرام است و بلکه قصد بیشترشان فساد و تباه‌سازی است برحذر بدارند».

امضا کنندگان:

شیخ عبدالرحمن بن ناصر البراک

شیخ عبدالله بن عبدالرحمن الجبرین

شیخ عبدالعزیز بن عبدالله الراجحی.