الحمدلله.
اولا:
وقتی مال به حد نصاب رسید و یک سال از آن گذشت واجب است زکاتش فورا پرداخت شود و اگر بدون عذر چنین نکند گناهکار است و اگر عذری داشته باشد مانند نبودن فقیری که زکات را به او بدهد و دیگر عذرها، اشکالی ندارد.
امام نووی ـ رحمه الله ـ میگوید: «اخراج زکات علی الفور واجب است، اگر واجب شد و توانست ادایش کند تاخیر در آن جایز نیست و این قول مالک و احمد و جمهور علماست به دلیل سخن الله متعال که: وَآتُوا الزَّكَاةَ (و زکات را بدهید) که امر بر انجام فوری است..» (شرح المهذب: ۵/ ۳۰۸).
در فتاوای انجمن دائم (۹/ ۳۹۸) آمده است:
«اگر موعد پرداخت زکات ماه جمادی الأولی باشد آیا تاخیر آن بدون عذر تا رمضان جایز است؟
پاسخ:
تاخیر زکات پس از سر رسیدن وقت آن بدون عذر شرعی ـ مانند نبودن فقرا در هنگام سررسید وقت زکات یا عدم توانایی در رساندن مال به آنان و یا در دسترس نبودن مال در آن وقت و مانند این عذرها ـ جایز نیست. اما به تاخیر انداختن زکات برای رمضان جایز نیست مگر آنکه مدت باقی مانده تا رمضان کم باشد مانند آنکه موعد سررسید زکات در نیمهٔ دوم شعبان باشد که اینجا اشکالی ندارد پرداختش را تا رمضان به تاخیر اندازد».
کمیسیون دائم تحقیقات علمی و فتوا:
عبد العزيز بن عبد الله بن باز، عبد الله بن قعود، عبد الله بن غديان
از شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ دربارهٔ حکم تاخیر زکات تا رمضان پرسیده شد، ایشان پاسخ دادند:
زکات مانند دیگر کارهای خیر در زمانهای فاضل بهتر است، اما هرگاه زکات مال واجب شد و زمان آن سر رسید واجب است که انسان زکاتش را پرداخت کند و آن را تا رمضان به تاخیر نیندازد. یعنی اگر حول (گذشت یک سال از داشتن مال) او در ماه رجب بود نباید پرداخت زکاتش را تا رمضان به تاخیر اندازد بلکه باید در ماه رجب ادایش کند و اگر مدت حولش در ماه محرم سر رسید باید در محرم پرداختش کند و تا رمضان به تاخیرش نیندازد، اما اگر سررسید زکاتش در ماه رمضان است در رمضان پرداختش میکند و همینطور اگر مشکلی ناگهانی برای مسلمانان پیش آمد و خواست پیش از پایان حول زکاتش را زودتر بدهد اشکالی ندارد (مجموع الفتاوی: ۱۸/ ۲۹۵).
ثانیا: اینکه شخص زکات مال خود را بنابر یک گمان اشتباه تا رمضان به تاخیر انداخته گناهکار نیست و اینکه بعدا در رمضان زکاتش را داده دیگر برای پرداخت زکات مطالبه نمیشود و به سبب تاخیرش لازم نیست کاری کند اما واجب است در سال جاری زکاتش را در جمادی الثانی (که موعد سررسید زکاتش هست) ادا کند و آن را تا رمضان به تاخیر نیندازد.
والله اعلم