جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

چگونه در حال پخت و پز و کارهای خانه از وقتش در رمضان استفاده کند؟

سوال

می‌خواهم بدانم برای بیشتر شدن پاداشم در رمضان چه کارهایی مستحب است… از جمله اذکار و عبادات و دیگر امور مستحب… چیزهایی که من می‌دانم: نماز تراویح و قرآن خواندن بسیار و استغفار و نماز شب… اما می‌خواهم هنگام انجام کارهای روزانه، در حال پخت و پز و کارهای خانه چیزی را تکرار کنم چون نمی‌خواهم اجر و پاداشم را از دست بدهم.

متن پاسخ

الحمدلله.

خداوند متعال شما را برای این توجه و اهمیت به کارهای خیر و نیک در این ماه گرامی، اجر دهد.

افزون بر اعمال صالحی که ذکر کردید همچنین صدقه و غذا دادن و رفتن به عمره و اعتکاف برای کسی که توانایی‌اش را دارد را می‌توان عنوان کرد.

اما اذکاری که می‌توانید در هنگام کار تکرار کنید: تسبیح (سبحان الله) و تهلیل (لا اله الا الله) و تکبیر و استغفار و دعا و پاسخ دادن به مؤذن. سعی کنید زبانتان همیشه به ذکر تازه باشد و اجر بزرگ این کلمات آسان را از دست ندهید زیرا هر تسبیح گفتنی صدقه است و هر حمد گفتنی صدقه است و هر تکبیر گفتنی صدقه است و هر لا اله الا الله گفتنی صدقه است.

رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: هر صبح بر هر مفصل شما صدقه‌ای لازم است، پس هر سبحان الله گفتنی صدقه است و هر الحمدلله گفتنی صدقه است و هر لا اله الا الله گفتنی صدقه است و هر تکبیر گفتن صدقه است و امر به معروف صدقه است و نهی از منکر صدقه است و دو رکعت نماز در وقت چاشت (نماز ضحی) به جای همهٔ آن‌ها کافی است به روایت مسلم (۷۲۰).

و رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «دو سخن است که بر زبان سبک و در ترازو سنگین و نزد پروردگار رحمان محبوب است: سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ، سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ به روایت بخاری (۶۶۸۲) و مسلم (۲۶۹۴).

و رسول خدا ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «هر کس بگوید: سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ برایش نخلی در بهشت کاشته می‌شود» به روایت ترمذی (۳۴۶۵) و آلبانی در صحیح سنن ترمذی آن را صحیح دانسته است.

و همچنین می‌فرماید: هر کس بگوید: أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لا إِلَهَ إِلا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ، آمرزیده می‌شود حتی اگر از جهاد گریخته باشد به روایت ابوداوود (۱۵۱۷) و ترمذی (۳۵۷۷) و آلبانی در صحیح سنن ابی‌داوود آن را صحیح می‌داند.

و رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: بر روی زمین مسلمانی نیست که به درگاه الله دعایی کند مگر آن‌که آن را به وی عطا می‌کند یا به مانند آن زیانی را از او دور می‌سازد، تا وقتی که دعای گناه یا قطع صلهٔ رحم نکرده باشد پس مردی از قوم گفت: پس بسیار دعا می‌کنیم. پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمود: الله بیشتر است (یعنی بیشتر دعای شما را اجابت می‌کند و ثواب و عطای او بیشتر از آن چیزی است که در ذهن شماست) به روایت ترمذی (۳۵۷۳) و آلبانی در صحیح سنن ترمذی آن را صحیح می‌داند.

و پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: هرگاه صدای مؤذن را شنیدید مانند آن‌چه او می‌گوید را بگویید سپس بر من درود بفرستید زیرا هر که بر من یک درود بفرستد الله بر وی ده درود خواهد فرستاد، سپس از الله برای من وسیله بخواهید زیرا آن منزلتی است در بهشت که تنها یکی از بندگان الله شایستگی آن را دارد و امیدوارم که آن من باشم، پس هر که برای من وسیله بخواهد شایستهٔ شفاعت خواهد بود به روایت مسلم (۳۸۴).

و همچنین می‌فرماید: «هرکس هنگام شنیدن اذان بگوید: اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ، وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ، آتِ مُحَمَّدًا الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ، وَابْعَثْهُ مَقَامًا مَحْمُودًا الَّذِي وَعَدْتَهُ، (خداوندا ای پروردگار این دعوت کامل و این نماز برپا شده، محمد را وسیله و فضیلت عطا کن و به مقام ستوده شده‌ای که وعده‌اش داده‌ای برسان) شفاعت من نصیب او خواهد شد» به روایت بخاری (۶۱۴).

الله علم سودمند و عمل نیک را نصیب من و شما بگرداند.