جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

روش نماز جنازه

سوال

لطفا توضیح دهید نماز میت چنانکه از پیامبر ﷺ ثابت است، چگونه خوانده می‌شود، زیرا بسیاری از مردم چگونگی آن را نمی‌دانند.

متن پاسخ

الحمدلله.

روش نماز جنازه را پیامبر ﷺ و یارانش ـ رضی الله عنهم ـ بیان نموده‌اند، بدین صورت که شخص نخست تکبیر می‌گوید، سپس اعوذ بالله من الشیطان الرجیم می‌گوید و پس از گفتن بسم الله الرحمن الرحیم، سوره‌ی حمد و سوره‌ای کوتاه یا قسمتی از یک سوره را می‌خواند، آنگاه تکبیر می‌گوید و سپس همانند صلوات آخر تشهد بر پیامبر ﷺ درود می‌فرستد، سپس تکبیر سوم را می‌گوید و برای میت دعا می‌کند که بهتر است بگوید: اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِحَيِّنَا وَمَيِّتِنَا، وَشَاهِدِنَا وَغَائِبِنَا وَصَغِيرِنَا وَكَبِيرِنَا وَذَكَرِنَا وَأُنْثَانَا، اللَّهُمَّ مَنْ أَحْيَيْتَهُ مِنَّا فَأَحْيِهِ عَلَى الْإِسْلَامِ، وَمَنْ تَوَفَّيْتَهُ مِنَّا فَتَوَفَّهُ عَلَى الْإِيمَانِ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ، وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ، وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ، وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الْأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ، وَأَهْلًا خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ، وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ اللَّهُمَّ لَا تَحْرِمْنَا أَجْرَهُ وَلَا تُضِلَّنَا بَعْدَهُ (خداوندا زندگان ما و مردگان ما و حاضران ما و غایبان ما و کودک ما و بزرگ ما و مردان ما و زنان ما را بیامرز. خداوندا او را بیامرز و بر وی رحمت آور و او را در عافیت دار و از وی درگذر، و او را گرامی بدار و جایش را فراخ گردان و او را با آب و برف و تگرگ بشوی و از گناهانش چنان پاک کن و لباس سفید را از چرک پاک نمودی، و به وی خانه‌ای بهتر از خانه‌اش و خانواده‌ای بهتر از خانواده‌اش و همسری بهتر از همسرش عطا کن و به بهشتش در آر و از عذاب قبر محافظتش کن. خداوندا ما را از اجر او محروم مگردان و از پس از وی گمراه مساز».

همه‌ی این‌ّها از پیامبر ﷺ ثابت است، اما اگر دعاهای دیگر بخواند نیز اشکالی ندارد، مانند این دعا: اللَّهُمَّ إِنْ كَانَ مُحْسِنًا فَزِدْ فِي إِحْسَانِهِ، وَإِنْ كَانَ مُسِيئًا فَتَجَاوَزْ عَنْ سَيِّئَاتِهِ، اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَثَبِّتْهُ بِالْقَوْلِ الثَّابِت.

سپس تکبیر چهارم را می‌گوید و اندکی می‌ایستد و یک سلام به سمت راست می‌دهد و می‌گوید: السلامُ عَلَیكُم وَرَحْمَةُ الله.

منبع: کتاب « مجموع فتاوى ومقالات متنوعة» اثر شیخ عبدالعزیز بن عبدالله بن باز رحمه الله (۱۳/ ۱۴۱)