جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

حکم تبریک گفتن آغاز سال هجری جدید

سوال

حکم تبریک گفتن به مناسبت سال هجری جدید یا دعای برکت برای این سال چیست؟ مانند اینکه نامه یا پیامی به شخصی بفرستی و برای سال جدید دعای خیر و برکت کنی؟

متن پاسخ

الحمدلله.

از شیخ محمد بن صالح العثیمین ـ رحمه الله ـ درباره‌ی حکم تبریک گفتن به مناسب سال هجری جدید و پاسخ به این تبریک پرسیده شد. ایشان چنین پاسخ دادند:

اگر کسی به تو تبریک گفت پاسخش را بده اما خودت در آغاز به کسی تبریک نگو. این قول صحیح در این مساله است. یعنی اگر کسی به تو گفت: این سال جدید را به تو تبریک می‌گویم، بگو: خداوند بشارت خیرت دهد و این سال را سال خیر و برکت بگرداند. اما خودت در آغاز به مردم تبریک نگو زیرا من در این باره چیزی از سلف نیافته‌ایم که سال جدید را تبریک بگویند بلکه باید بدانید سلف ماه محرم را به عنوان آغاز سال جدید قرار ندادند مگر در خلافت عمر بن الخطاب رضی الله عنه. پایان سخن شیخ ابن عثیمین.

(پاسخ به سوال شماره‌ی ۸۳۵ از موسوعة اللقاء الشهری والباب المفتوح، منتشر شده توسط مکتب الدعوة والإرشاد در عنیزه).

شیخ عبدالکریم الخضیر درباره‌ی تبریک گفتن آغاز سال جدید می‌گوید:

دعا کردن برای مسلمان با یک دعای مطلق که شخص لفظ آن را عبادت [و جزو دین] نداند در مناسباتی مانند اعیاد اشکالی ندارد، به ویژه اگر هدف از آن دوستی و محبت و اظهار شادی و لبخند در چهر‌ه‌ی مسلمان باشد. امام احمد ـ رحمه الله ـ می‌گوید: خودم آغازگر تبریک نمی‌شوم اما اگر کسی پیش قدم شد به او پاسخ می‌دهم زیرا پاسخ تحیت واجب است، اما آغاز تبریک گفتن سنتی نیست که به آن امر شده باشد و همچنین از آن نهی نشده است.