جمعه 17 شوال 1445 - 26 آوریل 2024
فارسی

سبب تحریمِ دخانیات

سوال

دخانیات به چه سبب حرام شده است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

احتمالا می‌دانید که همهٔ ملت‌های روی زمین ـ مسلمان و کافر ـ به دلیل آگاه شدن از زیان شدید دخانیات به مبارزه علیه آن برخاسته‌اند. اسلام نیز هر چیز مضر را حرام اعلام کرده است، زیرا رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «نه زیان [به خود] و نه زیان زدن [به دیگران درست نیست]».

شکی در این نیست که از میان خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها برخی سودمند و پاک است و برخی مضر و خبیث و الله سبحانه و تعالی پیامبر خود ـ صلی الله علیه وسلم ـ را این‌گونه توصیف کرده است:

 وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَآئِثَ                             [اعراف: ۱۵۷]

(و برای آنان چیزهای پاکیزه را حلال و چیزهای ناپاک را بر ایشان حرام می‌گرداند).

حال دخانیات جزو پاکی‌هاست یا ناپاکی‌ها؟

ثانیا: از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ روایت است که فرمودند: «الله شما را از قیل و قال (پرگویی) و کَثرَتِ سؤال و برباد دادن مال نهی کرده است» و الله سبحانه و تعالی از اسراف نهی نموده می‌فرماید:

 وَالَّذِينَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ يُسْرِفُوا وَلَمْ يَقْتُرُوا وَكَانَ بَيْنَ ذَلِكَ قَوَامًا                 [فرقان: ۶۷]

(و کسانی که چون انفاق کنند نه ولخرجی می‌کنند و نه بخل می‌ورزند و میان دو [روش] حد وسط را انتخاب می‌کنند).

همهٔ جهان هم اکنون بر این اتفاق نظر دارند که پول مصرف شده در خرید دخانیات یک پول هدر رفته است که فایده‌ای در بر ندارد بلکه در چیزی که مضر است مصرف شده است. اگر همهٔ پول‌هایی که در دخانیات به هدر می‌رود جمع‌آوری می‌شد می‌توانست ملت‌هایی را که از گرسنگی نابود می‌شوند نجات بدهد. آیا احمقانه‌تر از این هست که یک دلار به آتش کشیده شود؟ فرق این کار با کاری که یک سیگاری می‌کند چیست؟ بلکه کار سیگاری احمقانه‌تر است، زیرا آن‌که یک دلار را آتش می‌زند زیان کارش در همین حد است اما یک سیگاری هم پولش را آتش زده و هم به بدنش زیان وارد کرده است.

ثالثا: چه بسیار است حوادثی که علت آن ته سیگاری بوده است که یکی انداخته و به فاجعه منتهی شده است یا نشت گاز و سیگار روشن به سوختن کامل یک خانه انجامیده است.

رابعا: چه بسیارند کسانی که از بوی بدن سیگاری‌ها اذیت می‌شوند به ویژه اگر در مسجد یک سیگاری کنار تو نشسته باشد و چه بسا تحمل بدترین بوها آسان‌تر از تحمل بوی دهان یک سیگاری پس از بیدار شدن از خواب باشد. عجیب است که چگونه زن‌ها بوی شوهران سیگاری را تحمل می‌کنند؟ حال آن‌که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ کسی را که سیر یا پیاز خورده از حضور در نماز در مسجد نهی کرده تا نمازگزاران از بوی او اذیت نشوند، در حالی که بوی سیر و پیاز در برابر بوی سیگاری و دهان او چیزی نیست.

این‌ها برخی از اسبابی است که سیگار برای آن حرام شده است.

منبع: شیخ سعد الحمید