شنبه 11 شوال 1445 - 20 آوریل 2024
فارسی

آیا در صورت فراموش کردن یکی از سنت‌های نماز باید سجدهٔ سهو کند؟

سوال

۱- شخصی در حال نماز است و گفتن آمین را پس از پایان فاتحه فراموش می‌کند؛ واجب بر او چیست؟

۲- کسی که گفتن بسم الله را هنگام قرائت قرآن در نماز فراموش کرده باید چکار کند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

گفتن بسم الله الرحمن الرحیم هنگام خواندن فاتحه یا سوره در نماز از سنت‌های نماز است، همینطور گفتن آمین، بنابراین کسی که یکی از این‌ها را فراموش کند لازم نیست که سجدهٔ سهو انجام دهد، و سجدهٔ سهو برای او مستحب است، و اگر سجده نکند چیزی بر عهدهٔ او نیست و نمازش صحیح است.

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «اگر انسان چیزی از اقوال و افعال مستحب نماز را از روی فراموشی ترک کند و عادتش این باشد که آن را معمولا انجام دهد، مشروع است که برای جبران این نقص سجده [سهو] کند زیرا این نقص، نقص کمال است نه نقص واجب؛ به دلیل عمومیت سخن ایشان [صلی الله علیه وسلم] که «هر سهو دو سجده دارد» و در صحیح مسلم آمده که: «هرگاه کسی از شما فراموش کرد دو سجده انجام دهد» که این سخن عام است، اما اگر سنتی را که عادتا انجام نمی‌دهد ترک کند، برای او سجدهٔ سهو سنت نیست، زیرا به ذهنش نیامده که آن را انجام دهد» (الشرح الممتع: ۳/ ۳۳۳).

برای شناخت ارکان نماز و واجبات و سنت‌های آن پاسخ شمارهٔ (65847 ) را ببینید.