کسی که قصد حج یا عمره دارد و از میقات گذشته و نیت را فراموش کرده سپس برگشته و احرام کرده، کفاره‌ای بر عهدهٔ او نیست

سوال

اخیرا به قصد عمره از ریاض حرکت کردم. لباس احرام را در خانه پوشیدم و به گمان آنکه در هواپیما پیش از رسیدن به موازات میقات نیت خواهم کرد، نیت نکردم اما متاسفانه در هواپیما متوجه اعلان عبور از روی میقات نشدم و نتوانستم نیت کنم چون هواپیما از روی میقات گذشته بود. بنابراین تصمیم گرفتم که به مکه بروم و وقتی به مکه رسیدم لباس احرام را بیرون آوردم و لباس عادی پوشیدم و با ماشین به قرن المنازل [در نزدیکی] طائف رفتم و آنجا دوباره احرام پوشیدم و نیت عمره کردم و به مکه برگشتم و مناسک عمره را انجام دادم. لطفا بگویید آیا عمره‌ام درست است یا باید کفاره بدهم؟ و اگر باید کفاره بدهم دقیقا چکار باید بکنم. لطفا پاسخ دهید.

متن پاسخ

الحمدلله.

کسی که بدون احرام از میقات عبور کرده باید به آنجا برگردد تا از آنجا احرام کند. یعنی وقتی در جده از هواپیما پیاده شد سوار اتومبیل می‌شود و به میقات اهل نجد می‌رود و از آنجا احرام می‌کند، اما اگر از جده احرام کرده و نیت حج و عمره داشته باید برای جبران گذشت از میقات به عنوان کفاره قربانی دهد.

این فتوای شیخ ابن جبرین است. فتاوای مشابه را در کتاب «فتاوی إسلامیة» (۲/ ۲۰۲) ببینید.

شما هم با بازگشت به میقات و احرام از آنجا کار درستی کرده‌اید و در آوردن لباس احرام باعث واجب شدن قربانی نمی‌شود، زیرا شما اساسا احرام نکرده‌اید زیرا احرام یعنی نیت داخل شدن در نُسُک، نه پوشیدن لباس احرام. بر این اساس کار شما درست است و کفاره‌ای ندارید والحمدلله.

منبع: شیخ محمد صالح المنجد