سه شنبه 9 رمضان 1445 - 19 مارس 2024
فارسی

برای زن ایرادی ندارد که موی خود را به هدف آرایش کوتاه کند

سوال

من خیلی شنیده‌ام که بر اساس شریعت اسلام برای زن جایز نیست مویش را به هیچ عنوان کوتاه کند. من می‌خواهم سببش را بدانم چون گمان می‌کنم زن لازم دارد هر چند وقت یک بار مویش را مرتب کند، بنابراین آیا می‌شود این مساله را به تفصیل روشن کنید؟ همینطور شنیده‌ام که واجب است زن تا جایی که می‌تواند مویش را بلند نگه دارد و آن را کوتاه نکند زیرا این موها در روز قیامت هنگامی که مردم لخت برانگیخته می‌شوند پوشش او خواهد بود اما آیا این صحیح است و دلیلی بر آن هست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

چیزی که اهل علم دربارهٔ حرام بودن کوتاه کردن موی زن بیان کرده‌اند دربارهٔ حالات زیر است:

۱ـ اگر برای خودنمایی در برابر نامحرم‌ها باشد.

۲ـ اگر به شکلی باشد که شبیه موی مردان شود. (خیلی کوتاه یا تیغ زدن مو بدون ضرورت).

۳ـ اگر مردی نامحرم موی او را کوتاه کند چنانکه در آرایشگاه‌های غیر شرعی دیده می‌شود.

۵ـ اگر بدون اجازه و رضایت شوهر باشد.

دلایل حرام بودن این موارد واضح است و ابهامی در آن نیست و حکمت از تحریم آن نیز مشخص است.

ثانیا:

اگر هدف زن از این کار آرایش کردن برای شوهر و نزدیک‌تر شدن به اوست یا هدفش آسوده شدن خودش هست که کمتر وقتش با رسیدن به موهایش صرف شود یا هر هدف معقول و مباح دیگری، این کارش بر اساس قول صحیح علما اشکالی ندارد؛ زیرا اصل در عادات اباحه است مگر آنکه دلیلی بر تحریم وارد شود و در شریعت نیز دلیلی وجود ندارد که دال بر منع کوتاه کردن موی زن باشد بلکه آنچه در شرع وارد شده جواز است و آن حدیث ابوسلمه بن عبدالرحمن ـ رحمه الله ـ است که می‌گوید: زنان پیامبر از موهایشان برمی‌داشتند تا جایی که مانند وفره می‌شد به روایت مسلم (۳۲۰).

وفره: گفته‌اند مویی که کمی از کتف‌ها بلند باشد و گفته‌اند: مویی که به لالهٔ گوش برسد.

امام نووی ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

این دال بر جایز بودن کوتاه کردن مو برای زنان است.

شرح مسلم (۴/ ۵۹).

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ نیز می‌گوید:

«کوتاه کردن موی زن، منظورم موی سر را برخی علما مکروه و برخی حرام و برخی مباح دانسته‌اند.

و تا وقتی که قضیه‌ای اختلافی است باید در مورد آن به کتاب و سنت رجوع کرد و من تا این لحظه چیزی را که دال بر تحریم کوتاه کردن موی زن باشد نیافته‌ام و بنابراین: اصل در آن اباحه است و این است که از عادت پیروی کند چرا که پیش‌تر زنان دوست داشتند موهایشان بلند باشد و به موی بلند خود افتخار می‌کردند و جز برای نیاز شرعی یا حسی آن را کوتاه نمی‌کردند ولی اکنون اوضاع تغییر کرده و بر این اساس قول به تحریم ضعیف است و وجهی ندارد و قول به کراهت نیاز به تامل و نظر دارد و قول به اباحه به قواعد و اصول نزدیک‌تر است و مسلم در صحیحش روایت کرده که زنان پیامبر از موهایشان برمی‌داشتند تا جایی که مانند وفره می‌شد.

اما اگر زن در کوتاه کردن مویش مبالغه کند تا جایی که سرش شبیه سر مردان شود این حرام است و ابهامی در آن نیست زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ زنانی را که خود را به مردان شبیه کنند لعنت کرده‌اند.

اما اگر آن را کم کوتاه کند به طوری که به مردان شبیه نشود و شبیه زنان بدکاره و کافر نشود اشکالی ندارد».

فتاوی نور علی الدرب (فتاوی الزینة والمرأة/ قص الشعر) (نوار شمارهٔ ۳۳۶ طرف ب).

همچنین مراجعه کنید به پاسخ سوال‌های (1192) و (13248) و (13744).

ثالثا:

برای این گفته که موی زن در روز قیامت باعث ستر و پوشش او می‌شود دلیلی از سنت و آثار [صحابه] و سخن علما نیست بنابراین باید در مورد نقل سخن و اعتقاد به آن پیش از اطمینان از درستی آن و ثبوتش در شریعت اطمینان حاصل شود.