پنجشنبه 9 شوال 1445 - 18 آوریل 2024
فارسی

آیا زن در مجالس وعظ باید در برابر نگاه ملائکه حجابش را رعایت کند؟

سوال

در میان زنان این شایع است که در مجالس وعظ نیز باید با حجاب حضور یابند زیرا مدعی‌اند که ملائکه آنان را می‌بینند و زن باید از نگاه ملائکه به او شرم کند؛ آیا این حرف درست است؟ و حکم گفتن چنین سخنی چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

به طور کلی حضور زنان در مجالس زنانه باید همراه با لباس موقر و ادب در گفتار باشد، به ویژه اگر آن مجلس برای موعظه و پند یا برای مدارسهٔ قرآن و علوم شرعی و این دست موارد باشد.

اما نه به این زعم که ملائکه آنان را می‌بینند و از این رو با ملائکه نیز همانند مردان بیگانه رفتار کنند، یا به هدف حیا و احتشام بیشتر چنین کنند.

زیرا چنین کاری دلیلی ندارد و نوعی تشریع در دین خداوند بدون اجازهٔ اوست و اگر چنین ادعایی صحیح بود زن باید در خانه‌اش هم حجاب را رعایت می‌کرد زیرا ملائکه در خانه‌اش هم او را می‌بینند.

از شیخ ابن باز ـ رحمه الله ـ پرسیده شد:

آیا این درست است که در مجالس ذکر زنان، اگر موهایشان بیرون باشد (یعنی با حجاب نباشند) ملائکه در آن حاضر نمی‌شوند؟

ایشان چنین پاسخ دادند:

«برای این ادعا هیچ پایه و اساسی نیافته‌ام و آنان می‌توانند قرآن بخوانند و الله عزوجل را یاد کنند حتی اگر سرشان پوشیده نباشد و این در صورتی است که نامحرمی آنجا نباشد و این مانع از وارد شدن ملائکه نمی‌شود».

(مجموع فتاوی ابن باز: ۲۴/ ۸۵).

اما نشستن زن مسلمان در مجالس ذکر و وعظ و قرآن با لباسی موقر و با رعایت ادب در گفتار، و خرد در کردار، امری است ستوده شده و شایسته؛ زیرا رعایت ادب و مراعات حشمت در مجالس ذکر و قرآن امری است مشروع و مورد پسند.

امام نووی ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

«برای قاری در غیر نماز مستحب است که رو به قبله بنشیند و با خشوع و آرامش و وقار در حالی که سرش را زیر انداخته بنشیند و نشستن او در حُسنِ ادب باید مانند نشستنش در برابر معلمش باشد که این کامل‌ترین شکل است. و اگر هم ایستاده یا به پهلو خوابیده یا در بسترش یا در غیر این احوال بخواند جایز است».

(مختصر التبیان: ۱۷).