شنبه 11 شوال 1445 - 20 آوریل 2024
فارسی

اطاعت والدین در صورتی که مخالف فرزندآوری باشند واجب نیست

سوال

در صورتی که زن دوست داشته باشد که فرزند سومی بیاورد و شوهرش به او بگوید: هر طور میل خودت است و احساس می‌کند که همسرش دوست دارد بچه‌دار شود اما مادر زن مخالف این مسئله باشد و شاید به این سبب با او قطع رابطه کند، نصیحت شما به این زن چیست؟ آیا خواستهٔ خودش را انجام دهد و بچه‌دار شود یا از مادرش اطاعت کند و از بچه‌دار شدن خودداری کند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

شریعت اسلام بر کثرت نسل تاکید کرده و به آن تشویق می‌نماند زیرا این باعث افزایش عزت و قدرت امت می‌شود و به مباهات پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ برای افزونی امتش در روز قیامت می‌انجامد، چنانکه ابوداوود (۲۰۵۰) از مَعقِل بن یسار رضی الله روایت کرده که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «با [زن] شوهردوست فرزندآور ازدواج کنید زیرا من با کثرت شما بر امت‌ها افتخار می‌کنم» آلبانی در «إرواء الغلیل» (۱۷۸۴) آن را صحیح می‌داند.

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

«شایستهٔ مسلمانان آن است که تا می‌توانند بر نسل خود بیفزایند؛ زیرا این همان چیزی است که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ به آن راهنمایی کرده آنجا که می‌فرماید: «با شوهردوست فرزندآور ازدواج کنید که من به افزونی شما افتخار می‌کنم» و همچنین کثرت نسل باعث بیشتر شدن امت می‌شود و بیشتر شدن افراد امت باعث بیشتر شدن عزتشان می‌شود چنانکه الله متعال برای همین بر بنی اسرائیل منت نهاده و می‌فرماید:

 وَجَعَلْنَاكُمْ أَكْثَرَ نَفِيرًا  [سورهٔ اسراء: ۶]

(و نفرات شما را بیشتر گردانیدیم)،

و شعیب خطاب به قومش فرمود:

 واذكروا إذ كنتم قليلاً فكثَّركم  [سورهٔ اعراف: ۸۶]

(و به یاد آورید آنگاه که کم بودید پس شما را بسیار ساخت)،

و کسی این را انکار نمی‌کند که بیشتر شدن امت یکی از اسباب عزت و قدرت آنان است برعکس آنچه بدگمانان فکر می‌کنند که بیشتر شدن جمعیت امت سبب فقر و گرسنگی آنان است» (فتاوی إسلامية: ۳/ ۱۹۰).

ثانیا:

بر فرزند واجب نیست که در ترک فرزندآوری از والدین خود اطاعت کند، به دو سبب:

سبب نخست: او با این کارش مخالفت امر پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ را کرده است.

سبب دوم: فرزند آوردن حق مشترک بین زوجین است و کسی حق ندارد در این تصمیم دخالت کند.

با این حال زن باید با مادر خود به لطف رفتار کند و به نرمی با او سخن گوید.