جمع بین دو نماز در مسجد، فضیلت رسیدن به تکبیرة الاحرام را باطل نمی‌کند

سوال

در حدیثی از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ خواندم که هر کس چهل روز تکبیره‌ی نخست نماز را در جماعت از دست ندهد، خداوند برای وی دو برائت می‌نویسد. من بارها تلاش کردم به این فضیلت دست یابم تا آنکه خداوند بر من منت نهاد و توانستم بر نمازهای جماعت مدامت کنم، اما روزی از روزها باران بسیار شدید بود و نمازهای مغرب و عشاء را به صورت جمع تقدیم (در وقت مغرب) به جای آوردیم. آیا این کار باعث باطل شدن چهل روز من می‌شود یا چهل روز رسیدن پشت سر هم من به تکبیر نخست صحیح است؟ یا اگر خود امام جماعت سعی می‌کند چهل روز خود را کامل کند اما یک روز در نمازش دچار سهو و اشتباه شود چهل روز او باطل می‌شود؟

متن پاسخ

الحمدلله.

ترمذی (۲۴۱) از انس بن مالک ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمود: هر که برای خداوند چهل روز نمازهایش را در جماعت بخواند و تکبیر نخست را به جای آورد برایش دو برائت نوشته می‌شود: برائت از آتش و برائت از نفاق این حدیث را خود ترمذی ضعیف دانسته و گروهی از علمای متقدم نیز آن را ضعیف دانسته و اشکالش را در مرسل بودن آن دانسته‌اند. برخی از متاخرین از جمله شیخ آلبانی در صحیح ترمذی آن را حسن دانسته‌اند.

مراجعه نمایید بن تلخیص الحبیر (۲/ ۲۷).

اگر اهل مسجدی دو نماز را جمع نمایند این کار باعث نمی‌شود نمازگزار تکبیر نخست را از دست بدهد و همینطور اگر نمازگزار خودش امام یا ماموم باشد و در نمازش اشتباه غیر عمدی نماید. فضل خداوند گسترده است و کرم و بزرگواری‌اش حدی ندارد.

از الله متعال برای خود و شما توفیق و سداد بیشتر برای انجام اعمال نیک و سودمند خواهانیم.