حکم مرتب کردن دندان‌ها (ارتودنسی)

سوال

حکم ارتودنسی و مرتب ساختن دندان‌ها اگر فک پایین کوچک باشد و دندان‌هایش کج و درهم باشد و همینطور دندان‌های فک بالایی به جلو آمده باشد چیست؟ برای این کار باید برخی از دندان‌ها کشیده شود یا فضای بیشتری فراهم شود و پس از برداشتن براکت‌ها نیاز به صاف کردن دندان‌ها هست تا اثر ماده‌ای که براکت را به دندان وصل می‌کند از بین برود.

متن پاسخ

الحمدلله.

از شیخ صالح الفوزان دربارهٔ اصلاح و منظم کردن دندان‌ها پرسیده شد. ایشان گفتند: اگر به این کار نیاز باشد مانند آنکه دندان‌ها دچار مشکل باشند و به اصلاح آن نیاز باشد اشکالی ندارد اما اگر نیازی به آن نباشد [و صرفا برای زیبایی چنین کند] جایز نیست، زیرا از ساییدن دندان‌ها به هدف زیباسازی نهی شده و برای آن وعید وارد شده زیرا این نوعی دستکاری در خلقت الله است.

اما اگر این کار برای درمان باشد یا برای از بین بردن اشکالی باشد یا برای نیاز به آن باشد مانند آنکه انسان نتواند غذا بخورد مگر با اصلاح دندان‌هایش و منظم کردنش، اشکالی ندارد.

اما دربارهٔ برداشتن دندان‌های زائد، شیخ ابن جبرین می‌گوید:‌ برداشتن دندان‌های زائد از آنجایی که باعث زشت شدن چهره و ناراحتی انسان می‌شود اشکالی ندارد… اما سوهان کردن دندان و باریک کردن آن که از آن نهی شده جایز نیست.

منبع: نگا: کتاب «فتاوی المرأة المسلمة» (۱/۴۷۷).