جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

طاعات و اعمال نیک روزانه و هفتگی و ماهیانه کدام است؟

سوال

لطفا بگویید طاعات روزانه و هفتگی و ماهیانه چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

طاعات و عبادات بابی است بس گسترده و نمی‌شود در این مجال به همه‌اش پرداخت.

شما بزرگوار می‌توانید برای تفصیل بیشتر در این زمینه به کتاب‌های زیر مراجعه کنید:

ـ الترغیب والترهیب امام منذری به همراه صحیح الترغیب والترهیب و ضعیف الترغیب والترهیب شیخ آلبانی برای شناخت حکم احادیث این کتاب از نظر صحت و ضعف.

ـ ریاض الصالحین امام نووی به ویژه بخش فضائل این کتاب.

ثانیا:

از جمله طاعات روزانه: نمازهای پنجگانه و وضو برای این نمازها و استفاده از مسواک هنگام وضو و نماز. نماز جماعت، سنت‌های راتبه، نماز ضُحیٰ، نماز قیام شب و وتر، اذکار صبح و شام، اذکار روزانه (هنگام ورود و خروج از خانه، هنگام ورود و خروج از مسجد، هنگام ورود و خروج از دستشویی، اذکار غذا و نوشیدن و اذکار پس از نماز و...) و تکرار اذان همراه موذن (بعد از گفتن هر جملهٔ اذان).

از جمله طاعات هفتگی: نماز جمعه، خواندن سورهٔ کهف در شب یا روز جمعه، بسیار درود فرستادن بر پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ در شب و روز جمعه، روزهٔ دوشنبه و پنجشنبه.

از جمله طاعات ماهیانه: روزه گرفتن سه روز از هر ماه (که بهتر است در روزها سفید یعنی سیزده و چهاردهم و پانزدهم باشد).

و از طاعات سالیانه یا موسمی: روزهٔ رمضان، نماز تراویح به جماعت در مسجد، نماز دو عید، حج برای کسی که توانایی‌اش را داشته باشد، زکات برای کسی که شروط و واجبات زکات برایش فراهم باشد، اعتکاف دههٔ پایانی رمضان، روزه گرفتن شش روز از شوال، روزهٔ عاشورا و یک روز قبل یا بعد از آن، روزهٔ روز عرفه، بسیار انجام دادن اعمال نیک در دههٔ نخست ذی الحجه.

همینطور برخی اعمال مقید به وقت نیست و در هر وقت و شرایطی می‌توان انجامش داد از جمله اعمال قلبی و همچنین اعمال بدنی. از جمله: نماز نفل مطلق در اوقات غیر مکروه، روزهٔ نفل مطلق، عمره، ذکر الله، درود بر پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ، دعا، استغفار، نیکی به پدر و مادر، صلهٔ رحم، صدقه، افشای سلام به مسلمانان، اخلاق نیک، عفت کلام، محبت الله، خشیت الله، امید به الله، توکل بر الله، خشنودی، یقین، استعانت به الله سبحانه و تعالی.

برخی از اعمال نیز دارای سبب هستند که در صورت وجود سبب آن مشروع می‌گردد، از جمله: عیادت بیمار، تشییع جنازه، نماز میت، تسلیت گفتن، پاسخ دادن به کسی که عطسه زده و الحمدلله گفته، پاسخ دادن به سلام، پذیرفتن دعوت، نماز استخاره، نماز توبه، نماز کسوف و خسوف، نماز طلب باران، اصلاح رابطهٔ افراد، فروهشتن چشم، دوری از آزار رساندن، صبر بر اذیت و آزار...

سلف دوست داشتند که در یک روز چهار عبادت را انجام دهند: روزه، غذا دادن به بینوایان (صدقه)، تشییع جنازه، و عیادت بیمار. زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: اینها را شخصی یکجا انجام نمی‌دهد مگر آنکه وارد بهشت می‌شود به روایت مسلم (۱۰۲۸).