پنجشنبه 16 شوال 1445 - 25 آوریل 2024
فارسی

خانه‌ای را با وام ربوی خریده است؛ آیا واجب است که این خانه را بفروشد؟

227216

تاریخ نشر : 18-08-2020

بازدیدها : 2603

سوال

من در بلژیک زندگی می‌کنم؛ متاهل هستم و یک دختر و پسر دارم. به سبب قیمت بالای اجاره‌ی خانه و مشکلاتِ آن، پنج سال پیش از یک موسسه‌ی اجتماعی وابسته به دولت خانه‌ای را با یک وام که درصد بهره‌ی کمی دارد با این شروط خریداری کرده‌ام: اینکه ملک دیگری نداشته باشم، و در آمدم کم باشد، و پیش از هشت سال خانه را نفروشم و اگر خانه را پس از این مدت فروختم بدهی باقیمانده را با این موسسه تسویه کنم و باید حتما در این خانه زندگی کنم وآن را اجاره ندهم و از آن استفاده‌ی تجاری نبرم و خانه‌ی دیگری نخرم. مبلغی که پرداخت می‌کنم از یک سوم حقوقم بیشتر نیست و کمتر از هزینه‌ی اجاره‌ی خانه‌ای با این شرایط است. یادم رفت بگویم دولت بخش بزرگی از این بهره یعنی بیش از ۸۰٪ آن را به ما پس می‌دهد.
آیا این وام جایز است یا ربا است، و در این صورت واجب است که خانه را بفروشم؟

متن پاسخ

الحمدلله.

وامی که بهره داشته باشد جزو ربای حرام است که از گناهان بزرگ و موجب خشم پروردگار است. این کار مطلقا حرام است و فرقی نمی‌کند بهره‌ی آن زیاد باشد یا کم، حتی اگر این بهره یک درصد باشد باز هم حرام است چنانکه در پاسخ به فتوای شماره (184292) بیان داشته‌ایم.

بنابراین اقدام شما در دریافت این وام، حرام بوده و باید به سوی پروردگار توبه کنید و سعی کنید هرچه سریع‌تر برایتان امکان دارد این وام را پرداخت کنید.

اما درباره‌ی فروش خانه، باید بگویم ذات خرید خانه و تملک آن صحیح است و خود خرید و فروش خانه و مالکیت آن مشکلی ندارد، بلکه مشکل در این وام ربوی است که دریافت کرده‌اید و این یک قرارداد جدا از قرارداد خرید است.

بنابراین اشکالی ندارد که خانه را داشته باشید، اما مشکل از باقی ماندن وام ربوی است، برای همین تا جایی که برایتان امکان دارد این وام را زودتر پس دهید تا از آثار ربا رهایی یابید.

همینطور به فتوای شماره (85562) مراجعه کنید.