شنبه 18 شوال 1445 - 27 آوریل 2024
فارسی

نِصاب اموال نقدی چقدر است؟

سوال

نصاب زکاتِ اموال نقدی چقدر است و آیا نصاب زکات در پول کاغذی بر اساس نصاب طلاست یا بنابر نصاب نقره؟

متن پاسخ

الحمدلله.

نصاب زکاتِ دلار و دیگر پول‌های کاغذی، معادل قیمت بیست مثقال طلا یا صد و چهل مثقال نقره در همان وقتی است که زکات دلارها یا دیگر پول‌های کاغذی شخص واجب شده است و این بر اساس همان نصابی است که بیشتر به سود فقرا باشد که این بر اساس اختلاف قیمت این دو بنابر تفاوت زمان‌ها و سرزمین‌ها حساب می‌شود. (فتاوی اللجنة الدائمة: ۹/ ۲۵۷) و برای آنکه این [یعنی در نظر گرفتن آن نصابی که ارزانتر است] بیشتر به سود فقراست (فتاوی اللجنة الدائمة: ۹/ ۲۵۴).

«و از آن‌جایی که قیمت نصاب نقره در این زمانه کمتر از قیمت نصاب طلاست، حساب بر اساس آن خواهد بود، پس اگر پولی که شخص دارد به قیمت نصابِ نقره رسید زکات آن را می‌دهد و نصاب نقره تقریبا معادل ۵۹۵ گرم است، سپس صاحب مال یک چهلم آن را [به عنوان زکات] خارج می‌سازد، یعنی در هر هزار [واحد] از پولی که هنگام فرا رسیدن حول دارد بیست و پنج [واحد] خارج می‌سازد» (یعنی مثلا از هر هزار دلار، بیست و پنج دلار را به عنوان زکات می‌دهد) والله تعالی اعلم.

منبع: شیخ محمد صالح المنجد