وقت نماز تراویح

سوال

آیا ادای نماز تراویح دو ساعت پیش از اذان صبح یا زودتر جایز است؟ یا واجب است که مستقیما بعد از نماز عشاء ادا شود؟

متن پاسخ

الحمدلله.

وقت نماز تراویح از بعد از نماز عشاء تا طلوع فجر ادامه دارد. بنابراین جایز است که آن را در هر بخشی از این وقت ادا کرد.

امام نووی ـ رحمه الله ـ در «المجموع» می‌گوید:

«وقت تراویح با پایان یافتن نماز عشاء وارد می‌شود. این را بَغَوی و دیگران بیان کرده‌اند و تا طلوع فجر باقی می‌ماند».

اما اگر مرد قرار است در مسجد برای مردم امامت کند بهتر آن است که بعد از نماز عشاء ادایش کند و تا نیمهٔ شب یا پایان شب به تاخیرش نیندازد تا آنکه نمازگزاران به زحمت نیفتند، زیرا چه بسا برخی از آنان بخوابند و نماز را از دست بدهند. کار مسلمانان نیز بر همین اساس بوده که نماز تراویح را پس از نماز عشاء به جای می‌آوردند و با تاخیر ادایش نمی‌کردند.

ابن قُدامه در «المغنی» می‌گوید:

«به امام احمد گفته شد: آیا نماز قیام یعنی تراویح را تا پایان شب به تاخیر بیندازند؟ گفت: نه، سنت مسلمانان برایم دوست داشتنی‌تر است».

اما اگر تراویح را در خانه‌اش ادا می‌کند اختیار دارد که اگر خواست در آغاز شب یا در آغاز شب ادایش کند».