فروش تَولیه

سوال

بیع تولیه چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

بیع تولیه یکی از انواع بیوع امانت است و آن چنین است که: شخص کالایی را با قیمت مشخص بخرد سپس همان جنس را به شخصی دیگر با همان قیمتی که خریده بفروشد.

حال اگر گفت: این را بر عهدهٔ تو گذاشتم، یا: این را به صورت تولیه به تو فروختم، در این حالت جایز نیست که آن را بیشتر از آنچه خریده به او بفروشد؛ زیرا لفظ تولیه مقتضایش این است که آن را با همان قیمتی که خریده به او بدهد.

ابن قدامه ـ رحمه الله ـ در «المغنی» (۸/ ۳۴۱) می‌گوید:

«بیع تولیه یعنی فروش به مثل قیمت آن بدون کم و زیاد».

شیخ الاسلام ابن تیمیه ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

«تولیه: یعنی مشتری کالا را به همان قیمتی که خریده به دیگری بدهد». (مجموع الفتاوی: ۲۸/ ۹۷).