پنجشنبه 9 شوال 1445 - 18 آوریل 2024
فارسی

اسلام و مسلمانان

سوال

دین اسلام و دین مسلمان چه تفاوتی دارد؟ آیا این دو یک چیز است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اسلام یعنی: تسلیم شدن برای الله با توحید، و گردن نهادن به او با طاعت و برائت از شرک و اهل شرک. اسلام همان دینی است که الله برای بندگان خود پسندیده است:

إِنَّ الدِّينَ عِنْدَ اللَّهِ الإِسْلامُ [آل عمران: ۱۹]

(همانا دین [پذیرفته شده] نزد الله اسلام است)

و می‌فرماید:

وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِين [آل عمران: ۸۵]

(و هر کس جز اسلام دینی برگزیند از وی پذیرفته نشده و او در آخرت از زیانکاران است).

کسی را که به این اسلام وارد شود مُسِلم (مسلمان) گویند، زیرا وی هرگاه اسلام بیاورد تسلیم و پایبند احکامی شده که از سوی الله عزوجل و از پیامبرش ـ صلی الله علیه وسلم ـ آمده و تبیین شده است:

وَمَن يَرْغَبُ عَن مِّلَّةِ إِبْرَاهِيمَ إِلاَّ مَن سَفِهَ نَفْسَهُ وَلَقَدِ اصْطَفَيْنَاهُ فِي الدُّنْيَا وَإِنَّهُ فِي الآخِرَةِ لَمِنَ الصَّالِحِينَ (۱۳۰) إِذْ قَالَ لَهُ رَبُّهُ أَسْلِمْ قَالَ أَسْلَمْتُ لِرَبِّ الْعَالَمِينَ [بقره: ۱۳۰ ـ ۱۳۱]

(و چه کسی جز آنکه به سبک‌سری گراید از آیین ابراهیم روی‌گردانی می‌کند؟ و ما او را در این دنیا برگزیدیم و او در آخرت [نیز] از نیکان خواهد بود (۱۳۰) هنگامی که پروردگارش به او گفت اسلام آور (تسلیم شو) گفت: تسلیم پروردگار جهانیان شدم).

و می‌فرماید:

بَلَى مَنْ أَسْلَمَ وَجْهَهُ لِلَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَلَهُ أَجْرُهُ عِنْدَ رَبِّهِ وَلا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلا هُمْ يَحْزَنُونَ [بقره: ۱۱۲]

(آری هرکس که خود را با تمام وجود به الله تسلیم کند و نیکوکار باشد پس پاداش وی نزد پروردگار اوست و ترسی بر آنان نیست و غمگین نخواهند شد).

منبع: شیخ محمد صالح المنجد