جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

آیا روزه‌ی همه‌ی ایام دهه‌ی ذی الحجه از جمله روز عید (دهم ذی الحجه) مستحب است؟

سوال

در سایت شما درباره‌ی فضیلت روزه‌ی عرفه (نهم ذی الحجه) خواندم اما درباره‌ی فضیلت روزه‌ی دهه‌ی ذی الحجه هم چیزهایی خوانده‌ام، آیا این درست است؟ اگر درست است آیا می‌توانید توضیح دهید که آیا نه روز را روزه می‌گیریم یا ده روز؟ چون روز دهم عید است.

متن پاسخ

الحمدلله.

روزه‌ی نهم ذی الحجه مستحب است، به دلیل سخن رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ که در حدیث ابن عباس ـ رضی الله عنهما ـ آمده است: هیچ روزهایی نیست که اعمال صالح در آن نزد الله محبوب‌تر از این روزهای دهگانه یعنی دهه‌ی ذی الحجه باشد گفتند: ای رسول الله، و نه حتی جهاد در راه الله؟ فرمود: نه حتی جهاد در راه الله، مگر مردی که با جان و مالش بیرون رود و هیچ یک را بازنگرداند به روایت بخاری (۹۶۹). و از هنیدة بن خالد از همسرش از یکی از همسران پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ روایت است که گفت: پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ روز نهم ذی الحجه و روز عاشوراء و سه روز از هر ماه، اولین دوشنبه‌ی ماه و دو پنجشنبه را روزه می‌گرفت. به روایت امام احمد (۲۱۸۲۹) و ابوداود (۲۴۳۷). زیلعی در نصب الرایه (۲/ ۱۸۰) آن را ضعیف دانسته و آلبانی آن را صحیح می‌ٔداند.

اما روزه‌ی خود روز عید حرام است، به دلیل حدیث ابوسعید خدری ـ رضی الله عنه ـ که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ از روزه‌ی روز [عید] فطر و [عید] قربان نهی نمودند. به روایت بخاری (۱۹۹۲) و مسلم (۸۲۷) و علما بر حرام بودن روزه‌ی آن اجماع کرده‌اند.

بنابراین اعمال صالح در این دهه بهتر از دیگر روزها است، اما روزه تنها در نُه روز اول آن است و روزه گرفتن روز دهم که عید است حرام می‌باشد.

پس دانسته می‌شود که منظور از فضیلت روزه‌ی دهه‌ی ذی الحجه روزه گرفتن تنها نُه روز آن است و لفظ دهه بر وجه تغلیب است.

مراجعه نمایید به شرح صحیح مسلم امام نووی، حدیث شماره‌ی (۱۱۷۶).