شنبه 18 شوال 1445 - 27 آوریل 2024
فارسی

اسباب بیشتر شدن ایمان

سوال

چه چیز باعث بیشتر شدن ایمان می‌شود؟

متن پاسخ

الحمدلله.

افزون شدن ایمان اسبابی دارد:

سبب نخست: شناخت الله تعالی با نام‌ها و صفات او؛ زیرا هر چه معرفت انسان نسبت به الله و نام‌هایش بیشتر شود بدون شک ایمانش نیز افزون می‌شود. برای همین علمایی که نسبت به نام‌ها و صفات الله شناختی دارند که دیگر ندارند، از این جهت ایمانی قوی‌تر از دیگران دارند.

سبب دوم: نگاه در آیات الله در هستی و آیات الله در شرع او، زیرا انسان هر چقدر در نشانه‌های الله در گیتی و هستی بنگرد بر ایمان او افزوده می‌شود، چنانکه الله تعالی می‌فرماید:

وَفِي الْأَرْضِ آيَاتٌ لِّلْمُوقِنِينَ * وَفِي أَنفُسِكُمْ ۚ أَفَلَا تُبْصِرُونَ [سورهٔ ذاریات: ۲۰-۲۱]

(و در زمین نشانه‌هایی است برای اهل یقین * و در وجود خودتان [نیز] آیا نمی‌بینید؟)

و آیاتی که به این معنا اشاره دارند پرشمار است؛ منظورم آیاتی است که نشان می‌دهد انسان با تدبر و تأمل در این جهان بر ایمانش افزوده می‌شود.

سبب سوم: بسیار انجام دادن طاعات. هر چقدر طاعات انسان بیشتر باشد ایمانش نیز به سبب آن بیشتر خواهد شد؛ چه این طاعات قولی باشد یا عملی، زیرا ذکر بر کمیت و کیفیت ایمان می‌افزاید و همچنین نماز و روزه و حج بر کمیت و کیفیت ایمان می‌افزاید.

منبع: مجموع فتاوى ورسائل فضيلة الشيخ محمد بن صالح العثيمين (۱/ ۴۹)