حدیثی بی اساس درباره‌ی تبریک گفتن ماه ربیع الاول

سوال

برخی از مردم در آغاز ربیع الاول این حدیث را نقل می‌کنند که: هر کس مردم را به این ماه بافضیلت تبریک گوید آتش جهنم بر وی حرام می‌گردد. آیا این حدیث صحیح است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اصل و اساسی برای حدیث مذکور نیافتیم و نشانه‌های ساختگی بودن بر آن هویدا است، بنابراین نسبت دادن آن به پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ صحیح نیست زیرا دروغ بستن بر ایشان به شمار می‌رود و دروغ بستن بر پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ از گناهان کبیره است و ایشان می‌فرماید: هرکس از من سخنی نقل کند که به گمان [غالب] او دروغ است او یکی از دروغگویان است به روایت مسلم در مقدمه‌ی صحیح (۷/ ۱).

نووی ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

در آن [اشاره به] بزرگی گناه دروغ و قرار دادن خود در معرض آن است و اگر کسی بر گمانش غالب بود که آنچه نقل می‌کند دروغ است و آن را روایت کرد دروغگو است، و چرا دروغگو نباشد حال آنکه چیزی را که نبوده نقل کرده است؟

شرح صحیح مسلم (۱/ ۶۵).

آنچه در این روایت آمده مبنی بر حرام شدن آتش بر شخص به مجرد گفتن این تبریک از مبالغه‌ها و زیاده‌گویی‌هایی است که نشانگر دروغین و باطل بودن این روایت است. ابن قیم ـ رحمه الله ـ می‌گوید: احادیث ساختگی شامل تاریکی و رکاکت و مبالغه‌های سردی است که ساختگی بودن و نسبت دورغینش به پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ را فریاد می‌زند.

المنار المنیف (۵۰).

برای توضیح بیشتر به فتاوای شماره‌ی (128530) مراجعه نمایید.