جمعه 10 شوال 1445 - 19 آوریل 2024
فارسی

خون نفاس او قطع شده سپس چند قطره خون مشاهده کرد است؛ حکم روزهٔ او در چنین حالتی چیست؟

سوال

در ماه شعبان کودکم را به دنیا آوردم، سپس دچار بیماری شدم و تنها سه روز خون‌ریزی نفاس داشتم بنابراین غسل کردم و نماز خواندم و خون‌ریزی نداشتم تا پایان ماه شعبان و سپس رمضان شروع شد و یک هفته از رمضان هم گذشته بود که دکترم برایم نوعی آنتی بیوتیک تجویز کرد. من روزه می‌گرفتم و در طول روز هیچ خونی از من خارج نمی‌شد به جز چند قطره قبل از مغرب و همهٔ ماه رمضان به همین شکل گذشت و نمی‌دانستم پاک هستم یا نه ولی همهٔ ماه را روزه گرفتم. آیا این روزه‌ها را باید دوباره بگیرم یا خیر؟

متن پاسخ

الحمدلله.

نفاس حداقل مدت ندارد یعنی اگر زنی چند روز پس از زایمان خون نفاسش قطع شد غسل می‌کند و نماز می‌خواند و روزه می‌گیرد.

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

هرگاه که زنی پاک شد ولو روزهایی اندک پس از زایمان، پاک است و واجب است که نماز بخواند و روزه‌اش صحیح است و اجازهٔ نزدیکی با همسرش دارد (فتاوی نور علی الدرب).

پاک شدن ـ از حیض و نفاس ـ با دو علامت دانسته می‌شود:

نخست: خارج شدن مایع سفید.

دوم: خشک شدن کامل به شکلی که اثری از خون یا زردی یا تیرگی نماند.

ثانیا:

خارج شدن این چند قطرهٔ خون اندک پس از پاک شدن کامل از نفاس، جزو نفاس به حساب نمی‌آید و بنابراین زن می‌تواند در این حالت نماز بخواند و روزه بگیرد.

در فتاوی اللجنة الدائمة (مجموعهٔ دوم: ۴/ ۲۵۹) آمده است:

«زنی در روز بیست و نهم رمضان زایمان کرده است و نه روز بعد از تولد، خون نفاس قطع شده بنابراین غسل کرده و شروع به نماز و روزه کرده است اما شب‌ها متوجه خارج شدن مقدار کمی خون می‌شود و در روز چیزی از او خارج نمی‌شود. حکم این خون چیست و آیا نماز و روزه‌اش صحیح است؟

پاسخ: اگر این زن متوجه پاکی کامل شده نماز و روزه‌اش صحیح است زیرا در حکم شخص پاک است و این چند قطرهٔ اندک که در شب می‌بیند نفاس به شمار نمی‌آید و خون نامیده نمی‌شود بنابراین حکم نفاس را نمی‌گیرد».

از شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ پرسیده شد:

«زنی پس از دو ماه نفاس و بعد از پاک شده متوجه چند قطره ریز خون شده است؛ آیا باید روزه را ترک کند و نماز نخواند؟ چکار کند؟

ایشان پاسخ دادند: اگر زن پاک شده و اطمینان یافته که حیض و نفاسش تمام شده است ـ منظورم از پاکی در حیض خارج شدن مایع سفید است که زنان آن را می‌شناسند ـ در این صورت هرگونه تیرگی یا زردی یا قطره [خون] یا رطوبت حیض به شمار نمی‌آید و مانع نماز و روزه و نزدیکی با همسر نمی‌شود زیرا حیض نیست. ام عطیه می‌گوید: ما زردی و کدری را چیزی به حساب نمی‌آوردیم به روایت بخاری. ابوداوود افزوده است: پس از پاکی که سند آن صحیح است.

بنابراین می‌گوییم: پس از از اطمینان از پاکی هر یک از این موارد دیده شد زیانی ندارد و مانع نماز و روزه و نزدیکی جنسی زن با همسرش نمی‌شود، اما تا اطمینان از پاکی نباید عجله کند زیرا بعضی از زنان وقتی خون‌ریزی قطع شد فورا غسل می‌کنند پیش از آنکه از پاکی خود مطمئن شوند و برای همین زنان پنبه‌هایی حاوی اثر خون را به نزد عائشه می‌فرستادند پس به آنان می‌فرمود: عجله نکنید تا مایع سفید را ببینید».

http://www.ibnothaimeen.com/all/books/article_16919.shtml