کسی که در سرزمینش هیچ مسلمان فقیری نیست چگونه قربانی‌اش را توزیع کند؟

سوال

من در خارج درس می‌خوانم و قصد دارم قربانی کنم، و می‌دانیم که قربانی به سه قسمت تقسیم می‌شود: یک سوم برای خانه و یک سوم به عنوان هدیه و یک سومش صدقه برای فقرا. اما جایی که من هستم فقرای مسلمان وجود ندارند و مسلمانانی که اینجا هستند یک سوم را به عنوان صدقه به مرکز اسلامی می‌دهند. آیا این کار درست است؟ چه راه حل دیگری هست که من می‌توانم انجام دهم؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

تقسیم قربانی به سه قسمت از برخی صحابه رضی الله عنهم وارد شده اما این مساله‌ای فراخ است و آسان، و واجب است که قسمتی از آن به عنوان صدقه به فقرا برسد.

ابن عمر ـ رضی الله عنهما ـ می‌گوید: قربانی و هدایا یک سوم برای خانواده‌ات و یک سوم برای خودت و یک سوم برای مستمندان است.

و همانند این از ابن مسعود رضی الله عنه وارد شده است.

ثانیا:

اگر شخص از قربانی خودش حتی یک مسلمان را غذا داد پس از آن می‌تواند از آن به غیر مسلمانان نیز صدقه دهد.

ابن قدامه ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

«جایز است که از آن ـ یعنی از قربانی ـ کافری را غذا دهد. این را حسن و ابوثور و اصحاب رای گفته‌اند.

زیرا این صدقه‌ی مستحب است و بنابراین غذا دادن به ذمی و اسیر از آن مانند دیگر انواع صدقه‌ی مستحب جایز است، اما در صدقه‌ی واجب دادنش به کافر صحیح نیست زیرا چون صدقه‌ی واجب است به زکات و کفاره‌ی یمین شبیه گشته است» با اختصار از المغنی (۱۱/ ۱۰۹).

بنابراین، اگر قربانی‌ات را ذبح کردی یک مسلمان بینوا را پیدا می‌کنی و قسمتی از آن را به او می‌دهی، سپس باقیمانده‌اش را می‌خوری و ذخیره می‌کنی و هدیه و صدقه می‌دهی، ولو به غیر مسلمان و چه بسا این کار باعث به دست آوردن دل آنها و تمایلشان به سوی اسلام باشد.

اما اگر هیچ مستمندی نمی‌شناسی و مرکز اسلامی به جای شما به جستجوی مستمندان و رساندن گوشت قربانی به آنان می‌پردازد اشکالی ندارد هر قدر از قربانی را به آنان بدهی.